Żywność GMO

Żywność modyfikowana genetycznie

Wyrażenie GMO jest powszechnie znanym skrótem żywności modyfikowanej genetycznie, zaczerpniętym z języka angielskiego. Rozwinięcie tego skrótu po angielsku brzmi „Genetically Modified Organisms”.
Są to organizmy, do których wprowadza się sztucznie określony gen z innych roślin. Dzięki inżynierii genetycznej przeszczepia się z jednego organizmu fragment łańcucha genetycznego do innego. Modyfikuje to cechy gatunkowe roślin oraz organizmów. Właśnie dlatego żywność modyfikowana genetycznie budzi tak wiele kontrowersji wśród zwolenników zdrowego żywienia.

Jak wygląda proces modyfikacji genetycznej?

Pierwszym etapem jest wybór rośliny, której naukowcy zamierzają zmodyfikować kod genetyczny. Następnie wyszukuje się odpowiednią roślinę o konkretnych cechach, które zamierza się przeszczepić do rośliny bazowej. Istotne jest wyodrębnienie DNA oraz dokładnego genu, który zostanie zmodyfikowany przez naukowców w laboratorium. Polega to na rozerwaniu genu z enzymami oraz na odnowie uszkodzonej struktury genu. Przygotowany w ten sposób transgen jest umieszczany do układu genetycznego bazowej rośliny.

Żywność GMO – koncepcje transformacji genetycznej

Proces cisgenezy dotyczy przekształcenia genu w obszarze jednego gatunku albo gatunków blisko ze sobą spokrewnionych. W ten sposób zmutowane rośliny nie otrzymują nienaturalnej odporności na środki chemiczne, czy też antybiotyki.
Intrageneza, zwana również transgenezą, polega na czerpaniu korzyści z genu od różnych gatunków roślin. W celu zwiększenia odporności na szkodniki pobiera się gen z innej rośliny, która ma naturalną odporność na owe szkodniki.
Uprawa tradycyjna również stosowała krzyżówki roślin z różnymi gatunkami. Trzeba jednak zaznaczyć, iż produkcja żywność modyfikowana genetycznie dotyczy tylko tych modyfikacji, których uzyskuje się za pomocą inżynierii genetycznej.

Zalety oraz wady GMO

Jedną sztandarową zaletą jest większa odporność modyfikowanej rośliny na czynniki klimatyczne lub transportowe. Żywność GMO lepiej dostosowuje się do wątłej jakościowo gleby i umożliwia uzyskanie wysokich plonów. Ze względu na wysoką odporność na chemikalia przeciwko szkodnikom oraz chwastom zużywa się mniej pestycydów. Skład chemiczny w GMO jest ulepszony. Niektórzy uważają, iż żywność GMO działa niekiedy jak lek. Na przykład ryż ma dwudziestokrotną ilość witaminy A, również został wzbogacony o beta-karoten. Innym poważnym problemem, który ma zostać rozwiązany za pomocą GMO, jest światowy głód. Szacuje się, iż za 30 lat zamieszkiwać ma świat 9,5 miliarda ludzi.

Przeciwnicy mówią głośno o zagrożeniach jakie niesie GMO. Powołują się na badania przeprowadzone na myszach. Mówią one o obniżonej płodności w 3-4 pokoleniu mysz, których przodkowie byli karmieni zmodyfikowaną kukurydzą. Kolejnym uzasadnieniem są zwiększone działania alergenne oraz obniżenie wartości odżywczej. Kontrargumentem na zmniejszenie głodu na świecie są badania Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa, które dowodzą, iż przez klęska głodu spowodowana jest złą dystrybucją, nie zaś brakiem żywności na świecie.

GMO w Polsce

Uprawa roślin GMO jest zabroniona w Polsce. Dopuszczalne było jedynie sprowadzanie nasion genetycznie zmodyfikowanych w celach spożywczych. Teraz nowe przepisy dopuszczają do uprawy tych roślin w specjalnych strefach. Zezwolenie na ową uprawię będzie wydawał minister środowiska po konsultacji z ministrem rolnictwa i rady gminy, gdzie planowana będzie uprawa żywności GMO.

Źródła:
http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/zywnosc-genetycznie-modyfikowana/

https://portal.abczdrowie.pl/wady-i-zalety-gmo

http://mowimyjak.se.pl/zdrowie/diety-i-odchudzanie/co-to-jest-zywnosc-modyfikowana-genetycznie-wady-i-zalety-gmo,97_41853.html
.

Back to top